You are here!!


Maitotuotteiden hapatuksen historia

Jogurtin historia

  

10 000 eKr

Uskotaan, että aasialaiset paimentolaiskansat keksivät jogurtin vahingossa jätettyään maitoa ulos aurinkoon, jolloin se hapattui ja muuttui jogurtiksi. 

 

2000 eKr

Jogurtista tulee suosittu tapa säilyttää kotieläimiksi kesytettyjen eläinten maitoa.

 

1070

1000-luvulle tultaessa jogurtista on tullut tärkeä ruoka-aine Turkissa. Itse jogurtti-sanan uskotaan tulevan joko turkin kielen sanasta ”yoğurmak” (joka tarkoittaa juoksettumista) tai sanasta ”yoğun” (joka tarkoittaa paksua tai tiivistä).

 

1211

Tšingis-kaani, Mongolivaltakunnan perustaja ja johtaja, ravitsee armeijaansa hapatetulla maidolla, josta käytettiin nimitystä ”kumis”. Hän uskoo sen tekevän sotureista rohkeita.

 

1670

Turkkilaiset matkaajat tuovat jogurtin muualle maailmaan, jopa Pohjois-Amerikkaan asti.

 

1905

Bulgarialainen tiedemies Stamen Grigorov todistaa, että jogurtti syntyy tietyn bakteerikannan ansiosta. Bakteerikannalle annetaan nimeksi Lactobacillus bulgaricus hänen kotimaansa kunniaksi. 

 

1919

Isaac Carasso perustaa Barcelonassa yrityksen nimeltään Danone. Yritys käyttää Pariisin Pasteur-instituutista hankittuja laadukkaita hapatteita ja aloittaa ensimmäisenä teollisen jogurtin valmistuksen. 

 

1933

Prahassa toimiva yritys hankkii ensimmäisen patentin hedelmiä sisältävän jogurtin valmistukseen. 

 

1950

Terveysasiasiantuntija Gaylord Hauser julistaa jogurtin ihmeruoaksi kirjassaan ”Look Younger, Live Longer”. Jogurtin suosio räjähtää ympäri maailmaa ja tuotanto kasvaa 500 % vuodesta 1950 vuoteen 1986.

 

Nykypäivä

Danone Nutricia Research kehittää hapatustekniikkaan liittyvää osaamistaan edelleen. Yli 900 miljoonaa ihmistä yli 140 maassa syö jogurttia.

SAATAT PITÄÄ MYÖS
Terveelliset elämäntavat